Prijavite se za najnovije informacije,
vijesti i ažuriranja
Pridružite se našim članova kako biste primali nedjeljna ažuriranja i posebne ponude dostupne samo putem e-pošte.
ne, hvala

Preporuke

Svim našim gostima a i ostalim posjetiteljima grada Banja Luke možemo da preporučimo neke od znamenitosti koje možete na obiđete u gradu na Vrbasu.

Tvrđava Kastel

Tvrđava Kastel je najstariji istorijski spomenik u gradu Banjaluci. Najstariji tragovi naselja na području Banjaluke su ostaci neolitskog gradinskog naselja koji su upravo pronađeni na prostoru gradske tvrđave Kastel. Nalazi se u središnjem dijelu grada, koji dominira lijevom obalom Vrbasa. U prošlosti Kastel je bio jako vojničko utvrđenje i štitio je kotlinu Vrbasa od neprijateljskih naleta. […]

Hram Hrista Spasitelja

Izgradnja Saoborne crkve “Svete Trojice” u centru grada je bio prvi veći graditeljski poduhvat u Banjaluci nakon Prvog svjetskog rata. Građena je na praznom prostoru ispred tadašnje kafane «Balkan» od 1925. godine. Projektovao ju je Dušan Živanović, arhitekta iz Beograda. Crkva je izrađena u srpskovizantijskom stilu, koji se kod nas javlja u arhitektonskoj praksi krajem XIX i početkom XX vijeka. […]

Spomenik na Banj Brdu

Spomenik palim Krajišnicima, u Narodno-oslobodilačkoj borbi (1941-1945) protiv fašizma, nalazi se na vrhu Banj brda (431m nadmorske visine) koje dominira Banjalukom. Udaljen je oko 5km od Grada, a put između Banjaluke i spomenika na Banj brdu je u čitavoj dužini asfaltiran. […]

Spomenik Petra Kočića

Spomenik književniku i narodnom tribunu Petru Kočiću (1877-1916) se nalazi u Gradskom parku (prekoputa glavnog trga), i predstavlja još jedan rad Antuna Augustinčića u Banjaluci i Vanje Radauša. Spomenik je završen 1929, a postavljen je i svečano otkriven 6. novembra 1932. godine.

Gospodska ulica

Krajem XIX vijeka u Gospodskoj ulici (ulica Veselina Masleše) podignut je niz jednospratnih neorenesansnih zgrada, a docnije i zgrada sa stilskim elementima secesije, namjenjenih trgovini i stanovanju. Veći broj ovih objekata sačuvao se do danas, sa bogatim ukrasom na vijencima, oko prozora i balkona i sa dekorativnim tornjićima na uglovima, čineći reprezentativnu pješačku zonu u središti grada. Danas se u ovim objektima duž Gospodske ulice nalaze mnoge trgovačke radnje koje nude robu domaćih i svjetskih proizvođača.

Krupa na Vrbasu

Krupa na Vrbasu se nalazi na magistralnom putu M-16, oko 25km južno od Banjaluke. Smještena je na mjestu gdje Vrbas napušta kanjon i ulazi u Krupsko polje, a sa njegove lijeve strane se ulijeva rijeka Krupa. Mjesto sa izuzetnim prirodnim i kulturnim vrijednostima kao što su slapovi, mlinovi i izvori Krupe, Strikina pećina, manastir Sv. Ilija (1289), crkva brvnara (XVI vijek) i srednjovjekovni grad Greben (1192), pogoduje razvoju izletničkog, vjerskog, sportsko-rekreativnog, naučnog, seoskog i ribolovnog turizma. U Krupi se tradicionalno održava umjetnička kolonija gdje umjetnike sa raznih strana svijeta motiviše čudesna moć prirode za stvaranje životnih djela.

Crkva Svetog Ilije

Crkva Svetog Ilije se nalazi se na putu E661 koji vodi od Banjaluke prema Jajcu i Mrkonjić Gradu. Crkva je smještena na nekropoli sa stećcima, među kojima su dva ukrašena krstovima, rozetama i polumjesecom, klesanim u visokom reljefu. Iznad crkve, na stijeni nad kanjonom Vrbasa, nalaze se ostaci srednjovjekovne tvrđave Greben grada. […]

Grad Zvečaj

Ostaci srednjovjekovnog utvrđenog grada Zvečaj nalaze se desetak kilometara južno od Banjaluke, na južnim padinama stijene nad lijevom obalom Vrbasa. Zvečaj se prvi put pominje 1404. godine, kada je herceg Hrvoje Vukčić ovdje sklopio ugovor sa Dubrovčanima protiv bosanskog kralja Ostoje. Predpostavlja se da je utvrđenje starije od ovog vremena. Bosanski kralj Stjepan Ostojić 1419. godine u Zvečaju potvrđuje privilegije Dubrovčanima. Godine 1463. Turci su zauzeli utvrđenje, a krajem iste godine preuzela ga je ugarska vojska Matije Kovina, te je do 1527. godine, kada ga je Turcima predao kapetan Andrija Drešneki, služio kao utvrda Jajačke banovine. Grad se sastojao od citadele, bedema koji se spuštaju ka Vrbasu i kula od kojih je jedna sačuvana do visine od oko deset metara.

Izletište Trešnjik

Najpoznatije banjalučko izletište Trešnjik se nalazi na južnoj strani grada, a visoko je 431 m nadmorske visine odakle se pruža panoramski pogled na grad. Izletište je bogato šumom, stazama za šetnju i planinarenje, izvorima vode za piće kao i uređenim mjestima za odmor i razonodu.

Na njemu se nalazi i memorijalni spomenik palim Krajišnicima u NOB-u, djelo poznatog jugoslovenskog kipara Antuna Augustinčića. Na spomeniku je ucrtan reljef koji u nizu slika prikazuje borbu i stradanja Krajišnika u II svjetskom ratu, a sam spomenik simbolično podsjeća na metak ispaljen u pravcu Krajine.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Politika kolačića