Info i rezervacije 051.217.217

Spomenik palim Krajišnicima na Banj Brdu

Banj brdo 01 copy

Spomenik palim Krajišnicima, u Narodno-oslobodilačkoj borbi (1941-1945) protiv fašizma, nalazi se na vrhu Banj brda (431m nadmorske visine) koje dominira Banjalukom. Udaljen je oko 5km od Grada, a put između Banjaluke i spomenika na Banj brdu je u čitavoj dužini asfaltiran. Spomenik, mauzolejskog tipa (visine 13 m i dužine 24 m), rad je jednog od najvećih jugoslovenskih kipara i majstora memorijalne plastike Antuna Augustinčića.

Podignut je na mjestu gdje je, juna 1941, održana Oblasna konferencija Komunističke partije Jugoslavije za Bosansku krajinu i nekoliko savjetovanja vezanih za podizanje ustanka. Izgrađen je od bijelog bračkog kamena. Ima jedinstvenu formu, posebnu dinamičku liniju i gledan iz daljine, djeluje kao metak ispaljen u pravcu Krajine (Kozare i Grmeča). Na pročelju spomenika, iznad ulaznih vrata, nalazi se velika figura nagog mladića koji u ruci drži zastavu.

Sa strana Spomenika nalaze se reljefi na kojima je prikazana borba protiv okupatora i poslijeratna izgradanja. Spomenik je svečano otvoren 1961. godine od kada postaje mjesto gdje su dolazili posjetioci iz svih krajeva naše zemlje ali i mnogih zemalja svijeta. Spomenik je posjetio i Josip Broz Tito 1966. godine kada je prije odlaska sa spomeničkog platoa, osvrnuvši se još jednom rekao: “Krasno ste mjesto izabrali za ovaj spomenik. Mislim da je to najveći spomenik u Jugoslaviji. Dok se kamen navikne na ovo podneblje izgledaće još ljepše”.